Tweede woning aankopen, hoe dan?

Dat de huizenprijzen de pan uit rijzen heeft een eigenaardig neveneffect: er is meer kapitaal om een tweede huis te financieren. De populariteit neemt daardoor toe. Hoe zou je zo'n huis kunnen financieren?

 

Het afsluiten van een hypotheek op een tweede huis is niet onmogelijk maar wel erg lastig, als alternatief wordt vaak de overwaarde van het eerste huis gebruikt, zegt hypotheekdeskundige Arjan van Rooijen Eerstehypotheek.nl. "Dat is de makkelijkste manier, zeker voor tweede huizen in het buitenland. Het huis waar je in woont, telt dan als onderpand."

 

Overwaarde inzetten voor tweede huis

 

Maar wat wordt er nou precies getoetst als je de overwaarde van de eigen woning in wil zetten voor de aankoop van een tweede huis. "Twee dingen", zegt Arjan. "Wat de overwaarde precies is en of je de lasten voor de hypotheek kunt dragen."

Stel dat je een hypotheek open hebt staan van 100.000 euro terwijl het huis 400.000 euro waard is, dan kun je 3 ton of iets minder gebruiken voor de aankoop van een tweede huis. De hypotheek wordt dan gewoon opgehoogd tot 4 ton. "Je krijgt wel te maken met risico-opslagen op de rente", aldus Arjan. "Het kan dus zijn dat de woonlasten daardoor stijgen."

 

Wil je graag weten hoeveel jij maximaal kan lenen of jouw hypotheek ook verbeterd kan worden, twijfel dan niet en bel ons op 0318 888 880, mailen mag natuurlijk ook naar [email protected].

 

 "Wij kijken verder dan de cijfers ons vertellen"