Krediet

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een term welke gebruikt wordt door banken voor een consumptieve kredietvorm waarbij het mogelijk is gedurende de looptijd op te nemen en af te lossen wanneer dit gewenst is. Je betaald enkel rente over het opgenomen saldo. Ondanks de theoretische looptijd vastgelegd is in de overeenkomst wijzigt deze voortdurend door niet alleen opnames en extra aflossingen maar ook door de variabele rente. De rentevergoeding bij een doorlopend krediet is meestal hoger dan die bij een hypothecaire lening (wegens het ontbreken van een zekerheidsrecht). Het grote voordeel van een krediet is dat je flexibel bent in het opnemen en aflossen waardoor je zelf de looptijd bepaald.

 

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een term welke gebruikt wordt door banken voor een consumptieve kredietvorm waarbij het geleende bedrag in één keer wordt uitbetaald en daarna in vaste termijnen terugbetaald moet worden. In de overeenkomst worden de maandtermijn en looptijd vastgelegd. Anders dan bij een doorlopend krediet is het niet mogelijk het afgeloste saldo weer op te nemen. Wel is het mogelijk de looptijd terug te brengen door extra af te lossen wat tegenwoordig bij bijna iedere bank kosteloos mag. Ook hierbij geldt dat de rentevergoeding die voor een persoonlijke lening in rekening wordt gebracht hoger is dan die bij een hypothecairelening. Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat hier een annuïteitentabel aan vast hangt waardoor de te betalen rente bij bijvoorbeeld verbetering van de woning normaal gesproken aftrekbaar is.

 

Verantwoord lenen

Verantwoord lenen betekend niet direct dat dit het maximale is wat je kan lenen. Belangrijk is hoeveel je wilt lenen en hoe hoog de maandlasten hierdoor worden. Eerstehypotheek.nl streeft ernaar voor iedere persoonlijke situatie een oplossing te vinden welke binnen de wettelijk gestelde normen en jouw wensen past.